Zayıf akım sistemleri; bina veya herhangi bir yapı içerisinde iletişim ve bilgi akışını sağlamak, kontrol mekanizması oluşturmak ve güvenlik sistemlerinin çalıştırılmasını ve yönetimini sağlamak amacıyla oluşturulan elektrik tesisatı sistemidir. 12 V ile 24 V arasında elektrik akımı ile çalışan bu sistem düşük akım sebebiyle insanlara zarar vermemektedir.

Zayıf akım sistemlerin teknik özellikleri binaların ve kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmektedir. Sitemin kontrol ve bakım işlemleri, yayınlanan kanun ve yönetmeliklerin ardından zorunlu olmuştur.

Zayıf akım sistemleri yapılarda genellikle; yangın algılama ve ihbar acil anons, müzik ve seslendirme, data, IP ve analog CCTV, güvenlik ve kartlı geçiş, TV, IPTV, SMATV veya otopark yönlendirme gibi sistemleri için kullanılmaktadır.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Yangın algılama ve ihbar sistemleri; tesis, bina, işletme gibi her türlü yapıda meydana gelebilecek yangınların tespit edilmesi ve bu yangınların en kısa süre içersinde olay yerindeki kişilerle birlikte ilgili güvenlik ve itfaiye birimlerine aktarılmasını sağlamaktadır. Binaların ihtiyaçlarına göre farklı çeşitlerde uygulanabilen bu sistem, binalarda yer alan diğer güvenlik ve kontrol sistemleriyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. Yangın sonucunda oluşabilecek can ve mal kayıpları göz önüne alındığında bu sistemler tüm binalar için oldukça önem arz etmektedir.

Binada bulunması gereken zayıf akım sistemleri arasında yer alan yangın algılama ve ihbar sistemlerinin yangın yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. Tasarım konusunda genellikle ülkemizde TSE tarafından kabul edilen EN54-14, yurt dışında ise VDS, NFPA ve EN gibi çeşitli standartlar uygulanmaktadır. Sistemde ayrıca GOST, LPCB, UL ve bunlar gibi sertifikasyonlar talep edilmektedir.

Acil Anons, Müzik ve Seslendirme Sistemleri

Acil anons, müzik ve seslendirme sistemleri; çok yoğun insan topluluklarının bulunduğu otel, havaalanı, alışveriş merkezi, tesis, plaza, kurum ve kuruluş gibi yapılarda vazgeçilmez bir gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemler hem müzik yayını hem de acil durumlarda insanları bilgilendirmek ve gerekirse tahliye etmek amacıyla kullanılmaktadır.

Bu sistemler, kullanım alanlarının genişliğine ve bu alanlardaki zon sayılarına göre değişim göstermektedir. Acil anons, müzik ve seslendirme sistemleri; havaalanlarında ve diğer terminallerde kullanılan bilgilendirme sistemleriyle birlikte diğer güvenlik sistemleriyle de entegre olarak çalışabilmektedir.

Acil anons sistemlerinin yüksekliği 51.5 metre ve üzeri olan tüm binalarda, 200 yatak ve üzeri kapasitesi bulunan tüm otellerde ve 5000 metrekare üzeri inşaat alanı bulunan ve bin kişi ve üzeri kapasitesi bulunan tüm yapılarda kullanılması zorunludur.

IP ve Analog CCTV Sistemleri

Görüntülerin dijital olarak aktarılmasını sağlayan IP tabanlı kameralar, görüntü ve sesin taşınma işlemini internet veya ağ bağlantısı üzerinden veri aktarımı yoluyla yapabilmektedir. Bu kameralar, programlama, görüntü depolama ve hareket algılama gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Daha basit teknik altyapı gerektiren bu sistem, kolay kullanımı ve yüksek performansıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca proje maliyetleri ve işletme giderleri konusunda da optimum çözümler sunmaktadır.

Kapalı devre olarak tasarlanan Analog CCTV sistemleri ise PAL analog teknolojisine dayanmaktadır. Bu sistemde piksel çözünürlüğü IP kameralara göre daha düşük olarak sağlanmaktadır. Analog CCTV sisteminde tek kamera yer alsa bile bu sisteme özel kablolama tesisatı ve kayıt cihazı mutlaka bulunmak zorundadır.

Güvenlik ve Kartlı Geçiş Sistemi

Kartlı geçiş sistemleri; plazalar, tesisler, ofisler ve bunlar gibi yapılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik kontrol sistemlerinden bir tanesidir. Firmalar bu sistemi genellikle belli alan ve bölgelere personelin veya personel dışı kişilerin girmesini engellemek ya da sadece tanımlı kişilerin girebilmelerini sağlamak amacıyla kullanmaktadırlar.

Bu sistem sayesinde tesisisin genel güvenlik oranı artırılmakta, ayrıca personelin tesise giriş çıkış zamanları takip edilip ve raporlanabilmektedir.

Network kontrollü kartlı geçiş sistemlerinde bütün cihazlar birbirine bağlıdır. Sitemdeki tüm kapı ve cihazlar tek bir noktadan kontrol edilmektedir. Sistemde kullanıcı yeni kullanıcı girişi veya kullanıcı çıkarma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

TV/IPTV/SMATV Sistemi

Genellikle çoklu TV izleme noktalarının yer aldığı yapılarda kullanılan SMATV, bu alanlardaki bireysel bir çok antenin oluşturmuş olduğu görüntü kirliğini ortadan kaldırmaktadır. Bu sistem günümüzde oteller, hastaneler ve bunlar gibi çoklu TV izleme uygulamalarının bulunduğu alanlarda fiber, hibrit ya da koaksiyel kablo altyapısı aracılığıyla uygulanmaktadır.

SMATV sistemlerinde sorunsuz bir şebeke ve yüksek görüntü kalitesi sağlayabilmek için kaliteli ürün ve en doğru mühendisliğin tercih edilmesi gerekmektedir.

Açılımı internet protokolü olan IPTV, yayınların internet üzerinden yapıldığı bir sistemdir. IPTV sisteminin kullanılabilmesi için herhangi bir anten bağlantısına veya kablo altyapısına gerek bulunmamaktadır.  Bu sistem için internet hizmetinin bulunması yeterli olmaktadır. Sistem anten üzerinden sağlanan yayınlara oranda maliyet açısından daha tasarrufludur.

Data Sistemi

Bilgi ve sistem kaynaklarının kullanıcılar arsasında paylaşımını veya bir verinin diğer kullanıcılara aktarımını sağlayan iletişim sistemlerine data veya network sistemi ismi verilmektedir. Bu sistemde ağ bağlantısı minimum iki bilgisayar ile sağlanmaktadır. Fiber optik kabloların kullanıldığı sistemde ihtiyaç duyulan bağlantı hızına göre ekipman seçimleri yapılabilmektedir. Bu sistemin verimli çalışabilmesi için kablolamanın profesyonelce yapılması ve tüm ekipmanların birbirleri ile uçtan uca uyumlu bir yapıda olmaları gerekmektedir.

Kullanım alanı oldukça geniş olan data sistemleri; en küçük işletmelerden uluslararası çaptaki çok işletmelere kadar tüm kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu bir iletişim sistemidir.

Otopark Yönlendirme Sistemi

Araç algılayıcı sensörler yardımıyla otopark alanlarının en verimli şekilde kullanılabilmesini sağlamayı amaçlayan otopark yönlendirme sistemi; bilgisayar sistemiyle kontrol edilmektedir. Sistem sayesinde otopark alanındaki boş yerler yeşil ışık ile dolu alanlar ise kırmızı ışık ile belirtilmektedir. Otopark alanına giren araç sürücüleri boş park yeri aramak zorunda kalmadan bu ışıkları takip ederek park alanlarını bulabilmekteler. Bu sistem, süre kaybını da ortadan kaldırmaktadır.

Bilgisayar denetimi ile çalışan sistemde otopark alanındaki toplam araç sayısı, boş ve dolu park yeri sayıları sürücülere dijital göstergeler aracılığıyla iletildiğinden, sürücüler otopark girişlerinde boş alanlara yönlendirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Forsel Elektrik Enerji İnşaat A.Ş.

Elektrik ve Enerji Taahhüt İnşaat işlemlerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

(0216) 370 60 10
[email protected]

© Copyright 2021 Forsel Elektrik Enerji İnşaat A.Ş. | Tüm Hakları Saklıdır.