Elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinde 1 ila 1000V arası gerilim değerine sahip olan şebekeler alçak gerilim şebekeleri olarak adlandırılır. Ancak bu şebekeler elektrik enerjisinin iletilmesi ve daha uzun mesafelere ulaştırılması konusunda yetersiz olmaktadır.

Bu sistemde güç kayıpları çok fazla yaşandığından elektrik enerjisinin gerilim seviyesi yüksek seviyelere çekilerek daha uzun mesafeler için kayıpsız iletim sağlanmaktadır. Gerilimi yükseltilmiş olan elektrik enerjisinin abonelere iletilmesi isedağıtım bölgelerinde bulunan trafolardaki akım seviyesi düşürülerek gerçekleştirilmektedir.

Elektrik enerjisinin günlük hayatta kullanılan gerilim düzeyi 220 V, sanayi alanlarında ise bu rakam 380 V gerilim değerine sahiptir.  Elektrik düzeyi yükseldiğinde malzemelerin izolasyon değerleri buna bağlı olarak yükselmektedir.

Günümüzde yüksek gerilim değeri ile kullanılması gereken bazı cihazlar, yüksek maliyetleri sebebiyle alçak gerilim değerleri kullanımına uygun olarak üretilmektedir ve gerilim seviyesini azaltan adaptörler sayesinde daha düşük gerilim seviyelerinde çalıştırılmaktadır.

Alçak gerilim hatlarında genellikle otomatik sigorta, elektrik anahtarı, devre kesici, kaçak akım rölesi ve parafodur gibi ekipmanlar kullanılmaktadır.

Sanayi ve endüstriyel tesislerde yer alan alçak gerilim şebekelerinde ise enerji sayacı, enerji analizörü, ölçüm cihazı, yük ayırıcı, devre kesici, yol verici, motor koruma şarteli, kontaktör, reaktif güç kontrol rölesi ve yardımcı ekipmanlar kullanılmaktadır.

Fortes Mühendislik, alçak gerilim elektrik taahhüt işlerinikaliteli ekipmanlar ve uzman ekipler sayesinde profesyonelce yapmaktadır.

 

Busbar Dağıtım Sistemleri

Modüler ve prefabrik bir sistem olan busbar, elektrik enerjisinitaşınmak ve dağıtmak için tasarlanmıştır. Bu sistemde taşıyıcılar kalayla kaplanmakta, bakır veya alüminyum iletkenlerise izole edilerek metal bir gövde içine yerleştirilmektedir.

Kompakt bir yapıya sahip olan busbar sistemleri,dikey veya yatay enerji dağıtımıyla birlikte enerji iletiminde de kullanılmaktadır.

Üstün bir teknolojik yapısı sayesinde elektrik akımını iletmek için elektrik kablolarına ihtiyaç duymamaktadır. Gövde yapıları metal olduğu için ise darbelere karşı dayanıklıdır.

Yüksek performans ile çalışan busbar sistemleri, kompakt yapısı sayesinde kolayca sökülüp takılabilmektedir. Yangın tehlikelerine karşı da dayanıklı olan bu sistemin projelendirme aşaması hızlıca yapılabilmektedir.

Genellikle büyük sanayi tesislerinde kullanılan busbar sistemleri; alışveriş merkezleri, oteller, tersaneler ve trafolarda da kullanılabilmektedir.

Kuvvet Dağıtım, MCC ve Kompanzasyon Panoları

Kompanzasyon; kapasitif ve endüktif etki sonrası ortaya çıkan akım ve voltaj sinyali arasındaki faz kaymasını ideale yakın bir şekilde düzeltmeye yarayan işleme denmektedir.

Kompanzasyon sistemleri orta gerilim istasyonlarında uygulanabilmekle birlikte ekonomik ve teknik sebeplerden ötürü daha çok alçak gerilim istasyonlarında kullanılmaktadır. Bu sistemin maliyeti alçak gerilim istasyonlarında çok daha düşüktür. Yüke daha yakın noktada uygulanması sebebiyle teknik açından daha verimli enerji kalitesine sahiptir.

Sistemin verimli bir şekilde çalışabilmesi içim elektriksel malzeme seçimi ve bu seçime bağlı pano mekanik boyutlandırması kritik rol oynamaktadır. Elektriksel malzemeyle birlikte kullanım alanına uygun olarak tasarlanan 3 boyutlu pano sayesinde sistemde çözüm üretilebilmektedir.

 

Aydınlatma Sistemi Tasarımı ve Uygulaması

Endüstriyel tesisler açısından oldukça önemli olan aydınlatma sistemleri,çalışma ortamlarına ve yapılan işin özelliklerine uygun olarak tasarlanmalıdır. Aydınlatmanın yetersiz olması, ışığın titremesi ve kontrast farklılıkları gibi sorunlar tesis çalışanlarını olumsuz etkilemektedir. Elektrik mühendisleri odası, endüstriyel tesislerde yaşanan aydınlatma sistemi sorunlarını ortadan kaldırmak için “En Az Aydınlık Düzeyleri Tablosu’ aydınlatma kriterleri yayınlamıştır. Bu tabloda tesislerin çalışma ortamlarında uygulanması gereken aydınlık seviyeleri, bu seviyelerin kamaşma limitleri, renksel geri verim değerleri ve homojenlik oranları yer almaktadır.

Aydınlatma sistemlerinde hacmin işlevine ve tekniğine göre aydınlatma düzeni belirlenebilir, böylelikle uygun çalışma ortamı sağlanabilmektedir.

 

Akıllı Bina Otomasyonu

Açık iletişim standartlarına sahip olanakıllı bina otomasyonları, her tür yapının tipine bağlı olarak kullanım çözümleri üretmektedir.  Bu otomasyonlar sayesinde aydınlatma, iklimlendirme, ısıtma, yangın algılama, havalandırma, jeneratör, panjur kontrolü, yürüyen merdiven, asansör sistemi ve interkom gibi özelliklere sahip binalarda kontrol uygulamalarına dahil edilebilmektedir.

Akıllı bina otomasyon sistemi sayesinde tüm süreçler tek merkezden kontrol edilebildiği gibi kayıt altına alınarak raporlama da yapılabilmektedir. Bu sayede binada yer alan uygulamalarınyüksek verimde kullanılması sağlanmaktadır.

 

Aydınlatma Otomasyonu

Akıllı bina otomasyonlarındaki en çok tercih edilen uygulamalardan bir tanesi olan aydınlatma otomasyon sistemleri,binada bulunan her tür aydınlatma cihazının tek bir noktadan otomatik olarak kontrol edildiği sistem olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemde aydınlatma sistemini ölçen sensörler kullanılmakta ve bu sayede ortamın aydınlatma seviyeleri sabit tutulabilmektedir.

UPS Sistemi

Kesintisiz güç kaynakları olarak da adlandırabileceğimiz UPS sistemleri, bulundurduğu elektrik enerjisi sayesinde elektrik ihtiyacı duyan sistemin belli bir süreliğine de olsa sorunsuz bir şekilde çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu sistem ayrıca; şebekede meydana gelen aksaklıklar, çöküntüler, ani yükselme veya değişiklikler gibi gerilim dalgalanmalarında sistemi koruyarak devamlılığın sağlanmasını ve bu sayede elektronik cihazların herhangi bir sorun yaşamadan işlevlerini sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.

Jeneratör Sistemi

Jenaratör sistemi, mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayan cihaz olarak tanımlanmaktadır.

Yanmalı motor, elektrik motoru, buhar motoru veya bunlara benze bir mekanizma mekanik enerji kaynağı görevini yürütebilmektedir. Jeneratör tarafından üretilen elektrik enerjisidönen bir şaft olan jeneratörün rotoru tarafından elde edilmektedir.

Elektrik kesintilerinde birkaç saniye içinde devreye giren bu sistem elektronik cihazların çalışmalarını sürdürebilmelerine olanak tanımaktadır.Jeneratör sistemleri ayrıca her türlü yapının ihtiyacına göre farklı bir biçimlerde boyutlandırılabilmektedir.

 

Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Sistemleri

Yıldırım tehlikesine karşı tesislerdeki sistemlerin korunması amacıyla bazı korunma sistemleri bulunmaktadır.

İç yıldırımlıklar, tesise veya tesis yakınlarına düşebilecek yıldırımların elektrik hatlarında meydana getireceği olumsuzlukları engellemek için dış yıldırımlıklar ise düşebilecek olan yıldırımın meydana getireceği ilk etkilerden korunmak içi faydalı olmaktadır.

Bir başka koruma sistemi olan paratoner sistem ise yıldırım düşmesine engel olmak amacıyla havayı iyonlaştırmakta ve yıldırımıkendi üzerine çekerek toprağa iletmektedir. Böylelikle tesis zarar görmemektedir. Bu sistemin koruma çap aralığı tesisin fiziksel özelliği ve bulunduğu coğrafya koşuluna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bir diğer yıldırım önleme sistemi olan topraklama sistemideelektrik tesislerindeki topraklamalar yönetmeliği esas alınarak oluşturulmaktadır. Bu sistem sayesinde herhangi bir yıldırım düşmesi olayında yangın çıkma ve can kaybı olasılıklarına karşı önlem alınmış olunmaktadır.

 

SCADA ve Enerji İzleme Otomasyonu

Enerji tüketiminin kontrol altında tutulması, günümüzde artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Enerji izleme otomasyonları da bu enerji tüketimindeki kayıpları en aza indirerek sistemin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.  Bu sistem sayesinde enerji verileri raporlanabilmekte ve maliyetler de hesaplanabilmektedir.  Ayrıca oluşabilecek arızalara da vakit kaybı yaşanmadan müdahale edilebilmektedir.

Can ve mal güvenliği risklerini de ortadan kaldıran enerji izleme otomasyonu sisteminin sağlamış olduğu en büyük avantaj ise elektrik enerjisinin en tasarruflu şekilde kullanılabilmesidir.

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) isimli yazılım sayesinde bu sistem tüm noktalardan kontrol ve kumanda edilebilmektedir. PLC ile sürekli iletişim halinde olan bu sistemde haberleşmedeki tüm veriler ihtiyaca göre belirlenen sekansta yenilenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir